Az AI és az emberi kreativitás: a webdesign új korszaka - inBalance Webdesign

Az AI és az emberi kreativitás: a webdesign új korszaka

Az AI novemberben robbant be a köztudatba, mára pedig közkedvelt témává vált. Nem is nagyon van olyan, aki ne futott volna bele egy cikkbe, Tv műsorba vagy posztba, ami ezzel a témával foglalkozik.

A mostani bejegyzésemben részletezni fogom, hogy:

 • mi az AI szerepe a UX és UI tervezésben?
 • hogyan lehet az AI egy a designer személyi asszisztense?
 • mik az AI előnyei megrendelői oldalról?
 • hogyan alakul a webdesign jövője?
 • milyen alkalmazások használnak már jelenleg is AI-t?
 
 1. Az AI szerepe a UX és UI tervezésben

 Maga a UX/UI tervezés – vagyis a felhasználói élménytervezés és a felhasználó felületek tervezése – arra fókuszál, hogy a felületet használók tapasztalatait optimalizálja, javítsa. Ezért a tervezés során nem egyből a grafikai programokkal indítunk, hanem kutatással. Felmérjük, hogy bizonyos funkciók vagy élmények milyen érzelmeket válthatnak ki a felhasználókból és megpróbálunk együtt érezni velük, mindezt azért, hogy az ő igényeiknek és szükségleteiknek megfelelően működjön az adott felület. Ehhez gyakran személyesen vagy kérdőívek formájában gyűjtött, hosszas kutatásokkal szerzett vagy már meglévő adatokat elemezve hozzuk meg a döntéseket a felület kialakításakor.

Mindezek mellett készülnek oldaltérképek, user-flow-k és user journey-k vagyis olyan egyszerű tervek, amelyek a felületek közötti kapcsolatot, a felhasználói útvonalakat hivatottak megjeleníteni. Ekkor még kidolgozott konkrét tervek még mindig nincsenek.

Bár hosszúnak tűnik a tervezést megelőző folyamat és a felület bonyolultságától függően, valóban hosszúra is nyúlhat, azonban elengedhetetlen.

Az AI pedig itt lép be a képbe. Az AI lehetővé teszi, hogy gyorsabban gyűjtsünk információkat a felhasználók viselkedéséről illetve az adatok elemzésének idejét is jelentősen lerövidítheti. Emellett nem csak az előzetes kutatások során, de a konkrét tervezés során is a segítségünkre lehet. Tanácsokat adhat az elkészített felületek kialakításával, megjelenésével kapcsolatban és felhívhatja a figyelmünket apróbb vagy nagyobb hibákra.

 
 1. AI mint a designer személyi asszisztense

Tehát nem kérdés, az AI segíteni tudja a designer munkáját, de vajon át is veszi azt?

Személyes véleményem az, hogy akár a ChatGPT, akár bármilyen „text to image” generátor inkább a designerek asszisztenseként fog funkcionálni, támogatva a kreatív munkát és gyorsítva az egyes munkafolyamatokat. Például:

 • Segítheti a fent említett elemzési folyamatok gyorsabb végrehajtását, az adathalmazok gyors kiértékelését, melyet követően a levont tapasztalatokat és konzekvenciákat megosztja velünk..
 • Javaslatokat tehet a felület kialakítására vonatkozóan, szem előtt tartva a felhasználói igényeket. Hiszen minél többet és többet tanul meg arra vonatkozóan a mesterséges inteligencia, hogy mi működik egy felhasználói felület esetén és mi nem, annál inkább képesek leszünk a segítségével optimalizálni a felületeket.
 • A UI tervezés esetén javaslatot adhat arra vonatkozóan, hogy milyen színeket és betűtípusokat lehet érdemes használni, figyelembe véve a témát és a stílust. Visszajelzéseket kérhetünk tőle és az AI javaslatokat tehet egy gomb színének megváltoztatására vagy az egyes szekciók átrendezésére az oldalon belül. Apró változtatások, amiknek a végtermék szempontjából nagy jelentőségük van.
 • Automatizálhatja a folyamatosan ismétlődő feladatokat, és segítheti a felmerülő problémák gyorsabb orvoslását.
 • A fejlesztési szakaszban a kód bemásolásával pillanatok alatt megtalálja a hibát/hibákat – így egy lemaradt pontosvessző már nem okoz majd több órás fejtörést senkinek. Komolyabb oldalról megfogva a fejlesztési területet is komolyan segíteni fogja, hiszen konkrét megoldásokat, kódsorokat képes megadni. A fontos az, hogy ezt mi magunk értelmezni tudjuk és megfelelően fel tudjuk használni.
 • Nincs több „Lorem ipsum”! Az AI segítségével ugyanis könnyen feltölthetjük a terveket megfelelő témájú tartalommal, ami emeli a tervek minőségét. Emellett marketing szövegek, bejegyzések és bármilyen szöveges tartalom esetében jó alapot képes szolgáltatni, ha az igényeinket megfelelően megfogalmazzuk.

Ugyanakkor mindezen előnyök mellett érdemes azt is megemlíteni, hogy az AI-nak is vannak korlátai. A mesterséges intelligencia ugyanis nem rendelkezik intuíciókkal és kreativitással és így nem alkalmas az emberi tényező teljes kiváltására sem. Emellett a személyes véleményem az, hogy hozzáértő utasítások nélkül a végeredmény sem lesz jól használható.

 
 1. Az AI előnyei megrendelői oldalról

Az egyértelmű előnye a megrendelők számára a gyorsaság. Az AI támogatását élvező designerek a jövőben gyorsabban és hatékonyabban fognak minőségi munkát szolgáltatni a megrendelőik számára. Ezzel hosszútávon piaci előnyre fognak szert tenni azokkal szemben, akik az AI-ban rejlő lehetőségeket ignorálják.

A gyorsaság az előző pontban felsorolt lehetőségeknek köszönhető, melyek kiaknázásával órákat spórolhat a designer, a megrendelő pedig ezzel együtt nem csak gyorsabban, de költséghatékonyabban is jut hozzá az általa megrendelt tervekhez vagy felülethez.

 
 1. A webdesign jövője az AI mellett

Ez talán a legizgalmasabb része az egésznek. A mesterséges intelligencia segítségével olyan oldalak hozhatók létre a jövőben, amelyek tartalmilag, sőt akár megjelenésben is alkalmazkodnak az adott felhasználóhoz vagy felhasználói csoporthoz.

Értve ez alatt azt, hogy a weboldal címsora a szerint fog változni, hogy milyen anyanyelvű vagy milyen korosztályú felhasználó érkezik a weboldalra, esetleg a szerint, hogy milyen érdeklődési körrel.

Egy sportszereket áruló webshop esetében például nem csak a vállalkozás számára előnyös ez, hanem a felhasználó számára is. Nem lenne zseniális, ha az oldal megnyitásakor egyből az a termék jelenne meg az oldalon, ami iránt amúgy is érdeklődünk?

Ugyanakkor képes lehet a weboldal színeit vagy elrendezését is változtatni már az oldalra érkezésünkkor, a szerint, hogy milyen igényeink vannak, akár a funkciók, akár a megjelenés tekintetében (pl.: betűméretek és színek változtatása látássérültek esetében )

Röviden a weboldalak is alkalmazkodni fognak hozzánk, mind megjelenésben, mind tartalmilag.

 
 1. Példák az AI jelenlegi használatára a világban

Bár nem vesszük észre de szép lassan a mindennapjaink részeivé válnak a mesterséges intelligencia által támogatott szolgáltatások és alkalmazások. Az alábbiakban hozok pár példát erre vonatkozóan:

Adobe Sensei: Több Adobe programban is jelen van és az AI segítségével segíti és gyorsítja a tervezői munkát. Ilyen a Photoshopban megjelenő „Tárgy kijelölése” funkció, aminek a segítségével a kép fókuszában lévő elem kivágása sokkal gyorsan, pontosabb.

Google: Nem régiben a Google is frissítette a fordítóját, hogy az AI elemezze a felhasználók által megadott mondatokat és segítse a minél pontosabb fordítást.

Másik példa a Google világából a Google Lens, ami az alapján képes keresni a netes tartalmakban, hogy a telefonunk kamerájával mire mutatunk. Ez szintén olyan funkció, aminek a hátterében AI áll.

Megjelentek a „text to image” szoftverek, amelyek az általunk megadott utasítások alapján generálják le a képeket több-kevesebb sikerrel.

Ilyen például a Canva által is elérhetővé tett alkalmazás, ami a megfelelő utasítások mellett megkönnyítheti a tartalomgyártók dolgát egy poszt vagy grafikai anyag megtervezésekor.

Számomra eddig a Midjourney a legbíztatóbb, amivel könnyen együtt tudok dolgozni. A többi esetben még a végeredményt nem éreztem annyira precíznek és pontosnak. Persze az eredmény nagyban függ a megadott utasítástól is.

  Források: https://www.adobe.com/sensei.html   https://blog.google/products/translate/new-features-make-translate-more-accessible-for-its-1-billion-users/   https://www.linkedin.com/pulse/how-google-using-ai-computer-vision-lens-janak-sawale/   https://uxdesign.cc/how-ai-will-impact-your-routine-as-a-designer-2773a4b1728c

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!