Smartlook - Avagy a weboldalad a felhasználóid szemén keresztül - inBalance Webdesign

Smartlook – Avagy a weboldalad a felhasználóid szemén keresztül

Ha te is vágytál már arra, hogy lekövethesd hogyan is használják a weboldaladat a felhasználók, akkor ezt a megoldást Neked találták ki! Most ugyanis videón nézheted vissza, hogy hogyan boldogulnak - vagy éppen nem boldogulnak - a weboldaladdal.

Mire képes a Smartlook?

A Smartlook egy olyan webes felület, ahol - a megfelelő kódok weboldaladba való beillesztését követően - lehetőséged van minden egyes látogatást a weboldaladon videó formájában visszanézni. Egy-egy ilyen látogatás esetén azt is megtudhatod, hogy a felhasználó:

  • összesen meddig tartózkodott a weboldaladon,
  • milyen típusú eszközről nézte a weboldaladat,
  • milyen böngészőt használt,
  • milyen felbontásban nézte a weboldalt,
  • mikor történt a látogatása,
  • honnan érkezett (melyik városból) a látogató,

A fentieken kívül megadhatunk értékesítési tölcséreket és eseményeket is, amelyeket szintén nyomon követhetsz. Továbbá a Smartlook a felhazsnálói útvonalakat is elemzi és viselkedési mintákat keres, amelyeket a "Behavior flows" menüpont alatt az alábbi módon meg is jelenít.

Smartlook - viselkedési minta  

Mit kezdj ezekkel az információkkal?

Ha nem is elemzed ki átfogóan a weboldaladat, arra mindenképp alkalmas, hogy lásd, ha valamilyen eszközről hibásan jelenik meg a weboldalad. Teszem azt szétcsúsztak elemek. Ráadásul az, hogy tudod is, hogy az adott hiba milyen böngészőben, milyen eszközön és milyen felbontásban jelentkezett már egy lépéssel közelebb is vagy ahhoz, hogy meg is oldd ezt a problémát - vagy, hogy a fejlesztőt részletesen tájékoztasd a hibáról.

Emellett arra is nagyon jó - sőt erre jó igazán - hogy lásd hova kattintanak, milyen oldalakat néznek meg és mennyi időt töltenek egy-egy tartalom elolvasásával. (Ezt különösen azoknak ajánlom, akik szeretnek regényeket írni a weboldalukon és nem a blogba) Általa beleláthatsz a felhasználók fejébe és jobban megértheted hol akadnak el, mi okozhat számukra problémát, mi bizonytalanítja el őket vagy mi az a pont, ahol rendszeresen elhagyják a weboldaladat.

A hőtérkép - vagy heat map - pedig szintén egy szuper lehetőség a Smartlook-on belül. Ennek segítségével ugyanis láthatóvá válik, hogy mely területek kaptak figyelmet az oldaladon és mely területek azok, amielyekre esetleg rá sem néztek. Ez segíthet abban, hogy hova érdemes helyezned a fontosabb információkat és hova a kevésbé fontosakat.

Smartlook heatmap hőtérkép

Számomra pedig azért hasznos, mert, ha egy weboldal audit alkalmával ilyen információk is a rendelkezésemre állnak, akkor sokkal gyorsabban érthetem meg a weboldalt használókat, vagyis a célközönségedet és a viselkedésüket. Ez pedig kulcsfontosságú, ha az a cél, hogy egy felhasználóbarátabb felület kerüljön kialakításra.

Mi az, amit nem látsz a Smartlook-on keresztül?

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy egy űrlap vagy kártyás fizetés esetében nem látod, hogy a felhasználó milyen adatokat ad meg, továbbá ezen okokból a számok sem jelenítődnek meg a felvételen. Az adataik és egyéb személyes adatok (kor, nem, név... stb.) nem jut el hozzád, tehát teljes biztonságban vannak a látogatóid.

Mennyibe kerül?

A jó hír az, hogy ingyenesen is kipróbálhatod és tesztelheted a beállításokat. A korlátozások egyes funkciókat érintenek illetve azt, hogy mennyi látogatást tárol el számodra, egyszerre párhuzamosan hány látogatást tud rögzíteni, amik egy időben zajlanak vagy hány darab eseményt tudsz rögzíteni, amit figyel. Ha nagyobb látogatottságú az oldalad, akkor  -ha szimpatikus a Smartlook- ajánlom, hogy fizess elő, hiszen csak abban az esetben lesznek relevánsak az adatok, ha minden látogatást figyelembe vesz.

Kisebb látogatottságú weboldalak esetében pedig tökéletesen alkalmas az ingyenes verzió.

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!