A sikeres weboldal 3 összetevője - inBalance Webdesign

A sikeres weboldal 3 összetevője

A minap ebben a Threads bejegyzésemben feltettek a kérdést, hogy mi a legfontosabb “összetevője” a sikeres weboldalaknak. Mi az, amin áll vagy bukik egy weboldal sikeressége?

A 45 szavazat közül 51% szerint a tartalom és a weboldal fő üzenete a legfontosabb. A második helyen 27%-al a design , míg 22%-al a harmadik helyen a keresés és a navigáció végzett.

Hogy egyet tudok-e ezzel érteni? Nem. :)

Én alapvetően azt vallom, hogy sok dolgon múlik egy weboldal sikere, de van egy olyan esszenciális “összetevő”, amit sehogyan sem lehet kihagyni a sikeres weboldal képletéből. Anélkül ugyanis teljesen mindegy mennyire szép a design vagy mennyire találó és frappáns a tartalom.

Mielőtt rátérnék arra, hogy mi is ez, nézzük miért fontos a tartalom és a design:

Tartalom

A weboldalon megjelenő tartalomnak, legyen az képi vagy szöveges, nem kérdés, hogy hatalmas szerepe van! Informatívnak kell lennie, mindez jól tagoltan, tömören és átláthatóan. A képeknek és grafikáknak pedig megfelelően ki kell egészíteniük a szöveges tartalmat, sőt bizonyos esetekben fontos, hogy a kép már eleve “meséljen”. Ez főleg azért is fontos, mert egy képet az emberi agy 13 milliszekundum alatt képes feldolgozni, míg a szöveges tartalomhoz ennél jóval több időre van szüksége.

Azonban, ha a tartalom nem a legprofibb, mert nem alkalmaztunk SEO szakértőt és szövegírót, ha itt-ott hosszabb vagy nem követi az ajánlott karakterszámot, a weboldalunk még lehet sikeres!

Az azonban tény, hogy a hanyag tartalom, ami nem informatív, feltehetően már önmagában is képes megölni az érdeklődést és kis idő múlva a látogatók el fogják hagyni a weboldalt.

Design

A weboldal designja, vagyis a vizuális megjelenése, szintén döntő fontosságú. Egy jól megtervezett, esztétikailag vonzó oldal segít megragadni a látogatók figyelmét és pozitív első benyomást kelteni. A designnak nem csak szépnek, hanem funkcionálisnak is kell lennie. A színek, betűtípusok, elrendezés és a vizuális elemek összhangja hozzájárul az oldal általános felhasználói élményéhez. Egy túlzsúfolt, nehezen navigálható vagy vizuálisan zavaró design elriaszthatja a látogatókat.

Ugyanakkor, ha csodálatos a design, rengeteg látványos animáció jelenik meg a weboldalon, de nem logikus a szerkezet és lassú a betöltési ideje, akkor az egészet dobhatjuk is a kukába. Legalábbis üzleti szempontból.

Visszatérve tehát van egy az esszenciális összetevő, ami véleményem szerint a legfontosabb és amiért sokat tehetünk a tudatos és alapos tervezéssel:

Használhatóság

Mindegy, mennyire informatív a tartalom vagy mennyire látványos a design, ha a weboldal nem használható, akkor mindez hiábavaló. De mit is jelent a használhatóság? Egy weboldal használhatósága alatt azt értem, hogy a felhasználó gördülékenyen, zökkenőmentesen haladhat rajta a célja felé, legyen az egy termék megvásárlása vagy egy szolgáltatás megigénylése. Logikus útvonalakat járhat be, amely során minden az általa elvárt - esetleg más weboldalakon már megszokott - módon történik. Tulajdonképpen a használhatóság több apró részletből tevődik össze, amik mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy a felhasználónak jó élményben legyen része:

Navigáció és logikus struktúra

A weboldal navigációs rendszere kulcsfontosságú a felhasználói élmény szempontjából. A látogatóknak könnyen kell tudniuk mozogni az oldalon, hogy megtalálják a keresett információt. A logikus, jól strukturált menük, a világosan megjelölt gombok és a hatékony keresési funkciók növelik a felhasználói elégedettséget és csökkentik a weboldal elhagyásának esélyét.

Reszponzivitás

A weboldalnak minden eszközön, beleértve a mobiltelefonokat és táblagépeket is, jól kell működnie. Főleg annak a statisztikának az ismeretében, miszerint az internet felhasználók 57%-a nem ajánl másoknak olyan vállalkozást, aminek a weboldala mobilon nem megfelelően jelenik meg. A reszponzív design biztosítja, hogy a weboldal automatikusan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez és felbontásokhoz, így biztosítva a felhasználók számára a legjobb élményt.

Sebesség

A weboldal betöltési sebessége létfontosságú, mivel az első látogatás alkalmával nagyjából 50 milliszekundum alatt alkotnak véleményt a weboldalról, ami aztán meghatározza, hogy maradnak-e vagy sem. A lassan betöltődő oldalak és az akadozva működő funkciók frusztrációt kelthetnek a látogatókban, ami gyakran az oldal elhagyásához vezet. Ezért nem csak a kezdőlapnak, hanem minden oldalnak és minden funkciónak gyorsan és gördülékenyen kell működnie.

Kereshetőség

A weboldalnak könnyen megtalálhatónak is kell lennie a keresőmotorokban. A hatékony SEO (keresőmotor-optimalizálás) növeli a weboldal láthatóságát, így több látogatót vonzva. A kulcsszavak, meta leírások és a tartalom minősége mind hozzájárulnak a jobb keresőmotoros rangsoroláshoz, továbbá már a weboldal szerkezetének kialakításakor, az alap kódok megírásakor is tehetünk a jobb SEO-ért a megfelelő technikai SEO-val.

Biztonság

A weboldal biztonsága alapvető fontosságú. A biztonsági rések és a sebezhetőségek nemcsak a vállalkozás hírnevét károsíthatják, hanem a felhasználók adatait is veszélyeztethetik. A biztonságos, frissített rendszerek és a megbízható hosting szolgáltatások elengedhetetlenek. Éppen ezért a pár ezer forintos éves díjak helyett érdemes lehet egy költségesebb, de megbízhatóbb és elérhetőbb szolgáltatót választani. E mellett a két faktoros hitelesítést is érdemes beállítani (pl. WordPress oldalak esetében), hogy a weboldalt kisebb eséllyel törhessék fel.

Összefoglalva

A tartalom és a design valóban fontos egy weboldal esetében, azonban véleményem szerint nem ezek a legfontosabbak. Bármennyire is tökéletes a tartalom és jó a design, ha elakadnak az oldalon a rossz navigáció, a lassú betöltődés vagy a nem megfelelő reszponzivitás miatt. A vállalkozásoknak véleményem szerint sokkal nagyobb figyelmet kell szentelniük a használhatóságra a jövőben, ha a versenytársakhoz képest előnyre szeretnének szert tenni. Ehhez pedig az alapokat már a tervezés során is le lehet fektetni a felhasználói kutatással, az összehasonlító elemzésekkel, a site map megtervezésével és a drótvázak logikus kialakításával. Ezt követően pedig a jól kivitelezett és minőségi fejlesztésé a főszerep.

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!