Az a bizonyos "Nagy Ő" - inBalance Webdesign

Az a bizonyos „Nagy Ő”

Ha már Valentin-nap van, úgy érzem beszélnünk kell a "Nagy Ő"-ről. Na, de nem úgy, ahogy gondolnátok.

Ha van valami, amivel teljesen ki lehet engem borítani, az az, amikor látom, hogy valaki vezet egy gyönyörű blogot, egy hasznos tartalmakat megosztó, igényes feedet és mindezek ellenére egyszer csak szembe jönnek velem ehhez hasonló megoldások:

Ha már annyi energiát tettünk bele abba, hogy szép feedet vagy értékes blogot vezessünk és hasznos tartalmakat hozunk létre, akkor vegyük a fáradságot és használjunk olyan betűtípusokat, amik tartalmazzák a magyar abc ÖSSZES betűjét.

Amikor olyan betűtípust használunk, amiből kilógnak az ékezetes betűk, akkor aláássuk azt, hogy azt gondolják rólunk, minőségi szolgáltatást, terméket, tartalmat adunk. Amatőrségre utal vagy a precizitás hiányára és valójában egyik sem túl előnyös.

Ezért, annak érdekébe, hogy minél kevesebb ilyen tartalomba fussunk bele a jövőben, szeretném megkérni azokat, akik a magyar ékezetes betűket nem tartalmazó betűtípust használnak, hogy hagyjanak fel a használatával és keressenek megfelelő alternatívát.

De mégis hol?

Legyen szó bármelyik weboldalról vagy betűtípus lelőhelyről, fontos tudni, hogy minden egyes alkalommal ellenőrizni kell, hogy a font „árvíztűrőtükörfúrógép” kompatibilis-e. Vagyis ezzel az egyszerű, de nagyszerű szóval teszteljük, hogy minden magyar ékezetes betűt tartalmaz-e a font.

Ingyenesen letölthető vagy felhasználható fontok:

Google Fonts – Nagyon sokat emlegetem a Google Fonts oldalát, de ez nem véletlen. Itt ugyanis rengeteg betűtípust lehet találni, ráadásul nemcsak a weboldalaknál lehet őket felhasználni (importálva őket a CSS-be), hanem le is lehet őket tölteni. Ráadásul zsákbamacskát sem árul, hiszen mielőtt letöltenéd, tudod is ellenőrizni, hogy tartalmazza-e a szükséges magyar karaktereket is.

  Google Fonts  

Azzal kapcsolatosan, hogy milyen szuper Google Fonts párokkal lehet dolgozni, épp a minap osztottam meg veletek egy bejegyzést: 8 szuper Google Fonts párosítás

FontShare – Ez az oldal nagyon hasonlóan működik a Google Fonts oldalához. Kicsit szűkebb a kínálat, ellenben nagyon érdekes és egyedi fontokat találhatunk itt is, ráadásul nagyon sok tartalmazza a magyar karaktereket is.

  FontShare  

Canva – A Canva sokak által ismert oldal, nagyon sokan használják is, így tudják, hogy ingyenesen elérhető betűtípusok is megtalálhatók a rendszerben, de ha előfizetünk, akkor pedig elképesztő mennyiségű kiváló betűtípus közül válogathatunk.

  Canva

Fizetős megoldások:

Creative Market – Ezen az oldalon nemcsak betűtípusokat, de rengeteg egyéb grafikai anyagot és templatet is találtok. A betűtípusok esetében 1-2$ értékben is lehet már jókat találni, de néha érdemes egy 10-50$-os betűtípusra beruházni, mert sokkal minőségibb és sokkal egyedibb, ezáltal meg tudod különböztetni magad az átlagtól.

  Creative Market  

FontBundles - Szintén egy fizetős, de annál jobb betűtípusokat rejtő oldal. Érdemes itt sokat böngészni, gyakran inspirációnak is felér mindaz, amit ezen az oldalon találok. :)

  FontBundles

Mire kell figyelni?

Ahogy azt fentebb is írtam minden esetben fontos arra is figyelni amellett, hogy tartalmazza a magyar ékezetes betűket és, hogy jól olvasható legyen. Ez főleg a script vagy kézzel írott betűtípusok esetén szokott problémás lenni.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes párosítani a betűtípusokat csak néhány egyszerű szabályt osztanék meg veletek:

  •  Amivel nem lőhetsz mellé, ha egyetlen betűcsaládot használsz.

Vagyis a betűcsaládon belül az eltérő vastagságokkal játszol. Például a címsorok vastagon szedettek, míg a szövegtörzs vékony és természetesen kisebb méretű. Az egy betűcsaládon belüli változatok mindig jól kombinálhatók és működnek együtt.

  • Két különböző talpas betűtípust együttesen használni.

Ha talpas betűtípus mellett döntesz, akkor sose jusson eszedbe egy másik talpas betűcsaládot választani mellé. Két különböző családba tartozó talpas (avagy Serif) betűtípus sosem fog jól működni.

  • Mindig lehet csalni!

Vagyis nem kell feltétlenül magadtól tudni azt, hogy mi mivel működik jól. Egyrészt rengeteg tartalom van (pl nekem a múltkori posztom) ahol egymással jól működő betűpárokat osztanak meg a designerek. Másrészt ha a Google keresőjébe beütöd a betűtípus nevét majd utána, hogy „font pairing” biztosan lesz találatod és találni fogsz ajánlásokat, hogy milyen betűtípussal érdemes alkalmazni. 😉

Tehát mindezek ismeretében remélem ezentúl figyelni fogtok rá, hogy megfelelő fontokat alkalmazzatok, hiszen rengeteg lehetőségetek van, legyen szó bármilyen stílusról.

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!