Weboldal költségek, amikkel számolnod kell - inBalance Webdesign

Weboldal költségek, amikkel számolnod kell

Bármilyen projektbe is kezdünk, legyen az építkezés, költözés vagy weboldal, mindig tisztában szeretnénk lenni, hogy milyen költségek merülhetnek fel. Éppen ezért ebben a cikkben összefoglalom, hogy mivel érdemes számolni, ha weboldalt szeretnél.

Az alap költségek

Az alap költségek közé sorolom azokat a költségeket, amikkel abban az esetben is számolnod kell, ha egyébként saját magadnak szeretnéd elkészíteni a weboldalt.

Ilyen a tárhely és a domain megvásárlásának a költsége. Tárhelynél nem mindegy mekkora weboldalban gondolkozunk. Egyszerű weboldal esetében elegendő egy 1000-4000Mb közötti tárhely. Ennek költsége a tárhelyszolgáltatótól függően 6000 és 10.000 Ft közötti költség évente. Azonban már egy kisebb webshop esetében is inkább a nagyobb csomagokra lehet szükség, a nagyobb webshopok esetében pedig nem is érdemes 10GB alatti tárhelyet vásárolnunk. Ez utóbbi költsége körülbelül 20.000 Ft évente.

A domain regisztráció és magának a domainnek a költsége első alkalommal pár ezer forint. Itt, ha szükséges (például egyszerre leszünk jelen a hazai és a nemzetközi piacon is) érdemes egyszerre megvásárolni a .hu és a .com végződésű domaint. A szolgáltatótól függően a domainért évenként vagy 2 évenként kell újra fizetünk, tehát ez is ismétlődő költség.

Kötelezően feltüntetendő elemek – mint az Adatkezelési tájékoztató és ÁSZF – költsége.

Általában két lehetőséged van: az egyik, hogy webjogászhoz fordulsz és velük együtt elkészíted ezt a dokumentumot vagy az internetes csomagok/sablonok közül választasz. Attól függően, hogy melyik mellett döntesz ennek a költsége 10.000 - 100.000 Ft-ig terjed. Valamint érdemes arra is odafigyelni, hogy ha a weboldal plusz funkcióval (pl. hírlevél feliratkozás) bővül, akkor az adatkezelési tájékoztatót is frissíteni kell!

Valamint, bár bemutatkozó weboldalak esetében sokszor kisegíthetnek a weben megtalálható sablonok, azonban webshopoknál ezek már nem nyújtanak megoldást és mindenképpen webjogásszal/ügyvéddel érdemes egyeztetni. 

Ha még nincs ügyvéded akivel ezeket át tudnád beszélni, akkor meleg szívvel ajánlom Dr. Garzó Pétert (https://drgarzopeter.hu/) akinél biztosan jó kezekben leszel!

KÖLTSÉGEK, HA WEBDESIGNERREL DOLGOZOL

Amennyiben nem magad szeretnéd elkészíteni a weboldalt, hanem webdesignert vagy céget szeretnél megbízni a feladattal, akkor további költségekkel is számolnod kell.

Bővítmények

Nagyon elterjedt a WordPress használata, ami egy ingyenes és nyílt forráskódú tartalomkezelő (CMS) rendszer, ami tulajdonképpen a weboldal motorja. Ahhoz, hogy az alap funkiókon kívül további funkciókra is képes legyen bővítményekre lehet szükség.

A webshop bővítmény a WooCommerce ingyenes, de vannak időpontfoglaló vagy szállásfoglalásra alkalmas pluginek, amelyekért bizony már fizetni kell. Emellett lehetnek kapcsolódó webes alkalmazások (Mailchimp, MiniCRM... stb), amelyeknek havi költsége van.

Webdesigner vagy sablon

Akár webdesigner, akár sablon mellett döntesz, mind a kettő költségekkel jár. (Igen-igen, vannak ingyenes sablonok is. De ki akar olyan weboldalt, amihez hasonló már több ezer van? )

Tehát vannak a fizetős sablonok, vagy a vizuális szerkesztők (Elementor, DIVI sablon) amikből a PRO változattal lehet már egészen szép weboldalakat összerakni.

Webdesigner esetében mindenképpen magasabb árakkal kell számolnunk, mint a sablonok esetében, valamint az sem mindegy, hogy cég vagy szabadúszó webdesigner mellett döntünk. A költségek ebben az esetben több százezer forintra rúghatnak - például webshop esetében akár a fél milliós árkategóriát is elérheti (vagy többet, a webshop méretétől és összetettségétől függően). A jelenlegi áraimról egyébként itt tudsz tájékozódni: Weboldal tervezés és fejlesztés

Érdemes mindig alaposan körbejárni a lehetőségeket és csomagban gondolkozni. Ne csak az árat, de a minőséget, az egyéb szolgáltatásokat - pl. az átadást követő támogatást, a határidőt, a tervezési folyamatot... stb – is érdemes figyelembe venni. Nem mindegy, hogy weboldalunk 1 hét alatt készül-e el, nulla tervezéssel, tehát lehet, hogy szép de kis eséllyel hasznos, vagy tudatos tervezéssel készül, drótvázzal, majd designtervvel, végül fejlesztéssel.

  • Járd körbe, hol, mikor és hogyan tudsz jelen lenni a folyamatokban
  • Van beleszólásod vagy teljesen kizárnak?

Ha érdekel, hogy én, hogyan dolgozom, akkor ebben a bejegyzésben többet is megtudhatsz: Így készül el a weboldalad lépésről lépésre

Ha pedig szeretnéd lementeni magadnak ezeket az információkat, akkor az alábbi instagram posztomnál ezt megteheted: Weboldal költségek Instagram poszt

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!