Webdesign trendek 2022 - inBalance Webdesign

Webdesign trendek 2022

2022 a trendek szempontjából is nagyon izgalmas év lesz. Lesznek vadonatúj dolgok és lesznek olyanok, amik már évek óta jelen vannak, de még mindig kitartanak vagy továbbfejlődnek. Mielőtt azonban nagyon előre ugranánk:

Tudtad?

Míg az internet indulásakor egyetlen weboldal létezett, addig ma már több mint 1,7 milliárd weboldalról beszélhetünk, és ez a szám folyamatosan nő. Nagyon fontos kiemelni, hogy sajnos nem 1,7 milliárd kifogástalan és felhasználóbarát weboldalról van szó.

A weboldal tulajdonosok nagy százaléka még mindig nem fordít kellő figyelmet a tudatos tervezésre és a felhasználói igények feltérképezésére. Aki viszont ezt megteszi, máris hatalmas előnnyel indul, hiszen nem csak a felhasználók, de a Google is szeretni fogja a weboldalát.

A tudatos tervezés mellett azonban kiemelt szerepe van a megjelenésnek is. Hiszen, ahogy azt oly sokszor leírom a felhasználók pár másodperc alatt meghozzák a döntést, hogy tetszik e nekik a weboldalad vagy sem. Tehát az is fontos hogy már az első másodpercekben megragadjuk a figyelmüket. Ezt egyébként a hero headerrel, vagy fejléccel vagy hajtás feletti résszel - ki, hogy nevezi - tehetjük meg.

Hogyan tudsz azért tenni 2022-ben, hogy weboldalad kiemelkedjen és ne bújjon meg, mint egy szürke kisegér 1,7 milliárd társa között? Mit tehetsz azért, hogy a te weboldaladon is ott ragadjon a látogató?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a bejegyzésben, amiben a 2022-es év UI és UX trendjeiből 7-et mutatok be, amelyek a weboldalak szempontjából relevánsak. ‌

Webdesign trendek

Webdesign trendek: minimalista webdesign Forrás:  Dribbble

Minimalizmus és Dark mode

Ugyan ez már nem egy új, de annál közkedveltebb funkció és megjelenés. Egyiktől sem fogunk elbúcsúzni 2022-ben. Mára már nem a fekete hátterű megjelenést takarja ez a mód, - sőt! a feketét felejtsük is el mint háttérként ilyenkor - hanem egy kellemes, sötét színekkel megtervezett, az arculathoz továbbra is igazodó felületet. A sötétszürke mellett a sötétkék alapon megjelenő design is egyre elterjedtebb, sőt személy szerint én annak a szerelmese vagyok, egyszerűen fantasztikus.

‌Természetes hatás

Mind a színek, mind a formák tekintetében a természetes hatás, a harmónia megteremtése a cél. Erre egy tökéletes példa az árnyékolás, ami a kezdeti szögletes, erős árnyékokkal szemben, mára már sokkal lágyabb, halványabb és ezáltal sokkal jobban ki is fejezi az elem térbeli állapotát.

Webdesign trendek: Természetes hatás Forrás:  Dribble

T‌rendek trendje: 3D design és animációk

Igazi "wow faktor"! Már egyszerűbb 3D animációkkal is nagyon látványos eredményeket lehet elérni és kiemelni az igazán fontos elemeket. Ugyanakkor a WOW effekt mellett hasznos is, mivel egy termék esetben a 3D előnézet nagyon praktikus tud lenni, emellett a vásárlási hajlandóságot is növelheti, mivel jobb képet ad arról hogy a termék milyen lehet a való életben. Ezt a funkciót ráadásul lehet még tovább fokozni, mert akár "élőben" változtathatjuk a termék színét, anyagát, méretét.. stb, amik egyből láthatóvá válnak a 3D terméken. ‌

webdesign trendek: 3D animáció Forrás: Dribbble

90-es évek RETRO

Elvileg már "a korábbi években is kezdte kinőni magát újra ez az irányzat, de "majd 2022-ben nagyot szól." Nos engem, hogy őszinte legyek ez az irányzat nem tud lenyűgözni, de az biztos, hogy a modern elemeket és a 90-es évek stílusát keverve születhetnek nagyon egyedi és hangulatos felületek.

érdekes navigációs megoldások

Mint mindig a designerek próbálják lenyűgözni a felhasználókat egyedi megoldásokkal, de vigyázni kell, hogy ez sose menjen a használhatóság rovására. Az egyedi navigációs megoldások inkább portfólió oldalakra vagy landoló oldalakra lehet megfelelő. Egy webshop esetben valószínűleg kifejezettem zavaró lenne, tehát mindig fontos, hogy a trendeket ne kövessük vakon! Figyeljünk mindig a praktikusságra is!

inklúzív design

A UX mindig is kutatta és kutatja jelenleg is, hogy hogyan tudja még jobban kielégíteni a felhasználók igényeit még úgy is, hogy a felhasználók esetleg nincsenek is tisztában azokkal. Az inkluzív design erre egy kiváló példa. Olyan felhasználó csoportok igényeire fókuszálnak, mint a gyerekek, bal kezesek vagy valamilyen fogyatékkal élők.  Egy tökéletes példája annak, hogy bár a design is fontos, a használhatóságra is nagyon érdemes odafigyelni, mert sok lelkes látogatót szerezhetünk, akik végre fellélegezhetnek, hogy rájuk is gondoltak az internet világában! Ezért ez a trendek közül mindenképp figyelemre méltó!

webdesign trendek: inkluzív design Forrás:  Dribbble

VUI vagyis hangvezérelt felületek

A 2022-es trendek közül ez az, ami számomra a legizgalmasabb. A hangvezérelt felületekkel ugyanis a jövőben kialakítható lenne, hogy már a weboldalon belül is tudjunk egyszerűbb hangutasításokkal keresni vagy menüpontot választani... stb. Ez azonban egy nagyon összetett téma és engem is kifejezetten érdekel, ezért ennek egy külön bejegyzést is tervezek!

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!