Webdesign trendek 2022

2022 a trendek szempontjából is nagyon izgalmas év lesz. Lesznek vadonatúj dolgok és lesznek olyanok, amik már évek óta jelen vannak, de még mindig kitartanak vagy továbbfejlődnek. Mielőtt azonban nagyon előre ugranánk:

Tudtad?

Míg az internet indulásakor egyetlen weboldal létezett, addig ma már több mint 1,7 milliárd weboldalról beszélhetünk, és ez a szám folyamatosan nő. Nagyon fontos kiemelni, hogy sajnos nem 1,7 milliárd kifogástalan és felhasználóbarát weboldalról van szó.

A weboldal tulajdonosok nagy százaléka még mindig nem fordít kellő figyelmet a tudatos tervezésre és a felhasználói igények feltérképezésére. Aki viszont ezt megteszi, máris hatalmas előnnyel indul, hiszen nem csak a felhasználók, de a Google is szeretni fogja a weboldalát.

A tudatos tervezés mellett azonban kiemelt szerepe van a megjelenésnek is. Hiszen, ahogy azt oly sokszor leírom a felhasználók pár másodperc alatt meghozzák a döntést, hogy tetszik e nekik a weboldalad vagy sem. Tehát az is fontos hogy már az első másodpercekben megragadjuk a figyelmüket. Ezt egyébként a hero headerrel, vagy fejléccel vagy hajtás feletti résszel - ki, hogy nevezi - tehetjük meg.

Hogyan tudsz azért tenni 2022-ben, hogy weboldalad kiemelkedjen és ne bújjon meg, mint egy szürke kisegér 1,7 milliárd társa között? Mit tehetsz azért, hogy a te weboldaladon is ott ragadjon a látogató?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a bejegyzésben, amiben a 2022-es év UI és UX trendjeiből 7-et mutatok be, amelyek a weboldalak szempontjából relevánsak. ‌

Webdesign trendek

Webdesign trendek: minimalista webdesign Forrás:  Dribbble

Minimalizmus és Dark mode

Ugyan ez már nem egy új, de annál közkedveltebb funkció és megjelenés. Egyiktől sem fogunk elbúcsúzni 2022-ben. Mára már nem a fekete hátterű megjelenést takarja ez a mód, - sőt! a feketét felejtsük is el mint háttérként ilyenkor - hanem egy kellemes, sötét színekkel megtervezett, az arculathoz továbbra is igazodó felületet. A sötétszürke mellett a sötétkék alapon megjelenő design is egyre elterjedtebb, sőt személy szerint én annak a szerelmese vagyok, egyszerűen fantasztikus.

‌Természetes hatás

Mind a színek, mind a formák tekintetében a természetes hatás, a harmónia megteremtése a cél. Erre egy tökéletes példa az árnyékolás, ami a kezdeti szögletes, erős árnyékokkal szemben, mára már sokkal lágyabb, halványabb és ezáltal sokkal jobban ki is fejezi az elem térbeli állapotát.

Webdesign trendek: Természetes hatás Forrás:  Dribble

T‌rendek trendje: 3D design és animációk

Igazi "wow faktor"! Már egyszerűbb 3D animációkkal is nagyon látványos eredményeket lehet elérni és kiemelni az igazán fontos elemeket. Ugyanakkor a WOW effekt mellett hasznos is, mivel egy termék esetben a 3D előnézet nagyon praktikus tud lenni, emellett a vásárlási hajlandóságot is növelheti, mivel jobb képet ad arról hogy a termék milyen lehet a való életben. Ezt a funkciót ráadásul lehet még tovább fokozni, mert akár "élőben" változtathatjuk a termék színét, anyagát, méretét.. stb, amik egyből láthatóvá válnak a 3D terméken. ‌

webdesign trendek: 3D animáció Forrás: Dribbble

90-es évek RETRO

Elvileg már "a korábbi években is kezdte kinőni magát újra ez az irányzat, de "majd 2022-ben nagyot szól." Nos engem, hogy őszinte legyek ez az irányzat nem tud lenyűgözni, de az biztos, hogy a modern elemeket és a 90-es évek stílusát keverve születhetnek nagyon egyedi és hangulatos felületek.

érdekes navigációs megoldások

Mint mindig a designerek próbálják lenyűgözni a felhasználókat egyedi megoldásokkal, de vigyázni kell, hogy ez sose menjen a használhatóság rovására. Az egyedi navigációs megoldások inkább portfólió oldalakra vagy landoló oldalakra lehet megfelelő. Egy webshop esetben valószínűleg kifejezettem zavaró lenne, tehát mindig fontos, hogy a trendeket ne kövessük vakon! Figyeljünk mindig a praktikusságra is!

inklúzív design

A UX mindig is kutatta és kutatja jelenleg is, hogy hogyan tudja még jobban kielégíteni a felhasználók igényeit még úgy is, hogy a felhasználók esetleg nincsenek is tisztában azokkal. Az inkluzív design erre egy kiváló példa. Olyan felhasználó csoportok igényeire fókuszálnak, mint a gyerekek, bal kezesek vagy valamilyen fogyatékkal élők.  Egy tökéletes példája annak, hogy bár a design is fontos, a használhatóságra is nagyon érdemes odafigyelni, mert sok lelkes látogatót szerezhetünk, akik végre fellélegezhetnek, hogy rájuk is gondoltak az internet világában! Ezért ez a trendek közül mindenképp figyelemre méltó!

webdesign trendek: inkluzív design Forrás:  Dribbble

VUI vagyis hangvezérelt felületek

A 2022-es trendek közül ez az, ami számomra a legizgalmasabb. A hangvezérelt felületekkel ugyanis a jövőben kialakítható lenne, hogy már a weboldalon belül is tudjunk egyszerűbb hangutasításokkal keresni vagy menüpontot választani... stb. Ez azonban egy nagyon összetett téma és engem is kifejezetten érdekel, ezért ennek egy külön bejegyzést is tervezek!

©2022 - Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!