Miért olyan fontos a jól összeállított brief?

A brief egy olyan dokumentum, ami tartalmazza a projektet érintő információkat, legyen szó weboldal vagy logó - és arculattervezésről.

Miért van rá szükség?

Egyrészt már az összeállítása is hasznos, hiszen olyan fontos kérdések kerülnek előtérbe, mint a projekt célja, a célközönség vagy a témából adódó egyedi igények és funkciók.

Ezek megválaszolása során - általában online meeting keretein belül - már elindul az ügyfél és a webdesigner közötti információ áramlás. Ideális esetben a megbeszélés végére minden kérdéskör esetében már a megvalósítható, felhasználói oldalról is előnyös, a megfogalmazott célt támogató igények kerülnek feljegyzésre. Mindezt persze az olyan alapvető információk mellett, mint a stílussal és színvilággal kapcsolatos igények.

A brief elkészítése a megrendelő oldaláról is előnyös

A brief két módon készülhet el: online meetingen elhangzottak alapján vagy egy kérdőív kitöltésével. Bármelyikről is legyen szó, az ügyfélt valamilyen módon arra sarkallja, hogy átgondolja az elképzeléseit majd ezt a lehető legjobban megfogalmazza. Ekkor nem csak az derülhet ki, hogy mik az igényei, de az is, hogy miben bizonytalan és miben van szüksége a webdesigner javaslataira, tanácsaira.

Tipikusan ilyen kérdéskör, hogy:

 • egy vagy több oldalas legyen a weboldal;
 • mit tartalmazzon a kezdőlap;
 • hogyan és hol vásároljon tárhelyet és domaint az ügyfél;
 • szükséges e valamilyen ingyenes vagy fizetős bővítmény a kért funkciókhoz;
 • hogyan állítsa össze a képi és szöveges tartalmakat a megrendelő;

A brief haszna a projekt során

A jól megírt brief egyértelműen mankóként szolgál, hiszen, ha a webdesigner el is bizonytalanodna egy-egy kérdésben, a brief újbóli elolvasásával akár pontot is tehet az aktuális probléma végére. Irányt mutat a megrendelő elképzeléseit illetően és pontosan lefedi a funkcionális és megjelenéssel kapcsolatos igényeket.

Fontos: Legyen bármilyen jó is a brief, nem váltja ki a projekt során történő folyamatos kommunikációt az ügyfél és a webdesigner között!

Mik az alapvető kérdések logó- és arculattervezés esetében?

Egy logó megtervezése teljesen más kérdéseket vet fel, mint egy weboldal elkészítése. Egyrészről, ebben az esetben is kiemelten fontos a célközönség és az, hogy mit akarunk kifejezni kommunikálni a logóval. Másrészt kicsit nagyobb hangsúly kerül a stílusra, a logóban megjelenő grafikai és szöveges elemekre.

 • Kell e egyáltalán grafikai elem, vagy csak a tipográfiával fejezzük ki a mondanivalónkat?
 • Milyen stílusú legyen a logó?
 • Mik azok a formák, amik megjelenjenek benne és azok milyen jelentést hordoznak magunkban?
 • Milyen színeket alkalmazzunk és melyeket kerüljük el?
 • Mitől egyedi a vállalkozás?

Egy weboldal esetében – bár nagyon fontos a design is – nagyobb hangsúlyt kapnak a miértek

Természetesen a megjelenés sem elhanyagolható, sőt! Azonban, ha maga az alap, amire építkezünk használhatatlan, akkor a legszebb grafikával se fogunk sokra menni. Ezért nagyon fontos, hogy tisztázzuk:

 • mi a célja a weboldalnak? (ügyfélszerzés, feliratkozók gyűjtése, a szolgáltatásaink népszerűsítése)
 • kiket célzunk a weboldallal? Kik a potenciális ügyfelek vagy vásárlók?
 • hogyan állítsuk össze a tartalmat úgy, hogy az hasznos legyen a látogató számára?
 • saját vagy stock fotókkal szeretnénk dolgozni?
 • szükség van plusz funkcióra az alapok (feliratkozás, űrlapok, hírlevél) mellett?
 • Kik a versenytársak?

És még sorolhatnám. 😊

ÖSSZEFOGLALVA

A brief egy olyan dokumentum, ami magába foglalja azokat az elengedhetelenül fontos információkat, amiknek köszönhetően az elkészült logó vagy weboldal egyrészt megfelel az ügyfél igényeinek, másrészt a vállalkozás céljainak elérését támogatja.

HOGYAN LEGYÉL TE IS FELKÉSZÜLT?

Ha szeretnél te is felkészülni a saját weboldaladdal kapcsolatos teendőkre, akkor töltsd le az INGYENES ebookomat, amiben többek között kitérek arra is, hogy milyen költségek merülhetnek fel egy projekt során.

©2022 - Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!