Miért ne használjunk sorkizárt szöveget weben? - inBalance Webdesign

Miért ne használjunk sorkizárt szöveget weben?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy miért nem praktikus sorkizárt szöveget alkalmazni webes felületen tisztázzuk, hogy pontosan milyen lehetőségeink vannak egy szöveg elrendezésére.

  • Balra igazított: A balra igazított szövegnél bal oldalt a sorok egy vonalban kezdődnek, de eltérő hosszúságúak. Ilyenkor a szavak távolsága minden sorban azonos.
  • Jobbra igazított: Ebben az esetben a szöveg jobb oldalán a sorvégek lesznek egy vonalban, míg a sorok eleje eltérő helyen fog kezdődni. A szavak távolsága itt is azonos.
  • Középre igazított: Ebben az esetben sem a jobb oldalon, sem a bal oldalon nem fognak egy vonalban kezdődni a sorok, de a szavak távolsága továbbra is egyforma.
  • Sorkizárt: A sorkizárt esetben a szöveg egészen a bal margótól a jobb margóig tart és így a szöveg jobb és bal oldalán is egy vonalban lesz a sorok eleje és vége. Ebben az esetben már nem beszélhetünk azonos szótávolságról.

A sorkizárt szöveget gyakran használják könyvek, újságok esetében, mivel sokkal esztétikusabb hatást kelt. A webes felületek esetében azonban nincsen akkora ráhatásunk a sorkizárt szövegre, mint egy nyomtatott anyag esetében, ezért a használata nem javasolt.

Bár manapság, már a webes felületeken is tudunk automatikus szóelválasztást beállítani, ezt azonban nem minden böngésző támogatja még ugyan olyan mértékben. Ezért könnyen előfordulhat, hogy bizonyos esetekben működni fog, bizonyos esetekben pedig nem.

Tegyük fel, hogy a szöveg automatikus elválasztása már minden böngésző esetében kifogástalanul működik. Sajnos ebben az esetben is ott van az a tény, hogy a sorkizárt szöveg képernyőkön nehezen olvasható.

A nehéz olvashatóság persze több összetevős.

Egyrészt a kijelzőt nézve a szemünk hamarabb fárad el az olvasásban a kijelző fényének köszönhetően, azonban ezt az sem könnyíti meg, hogy a sorkizárt szöveg esetében eltérőek a szótávolságok. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy egy sorkizárt cikk esetében nagyon nehéz lekövetnünk, hogy hol is tartottunk, könnyen elveszítjük a szemünkkel a következő sort, főleg, ha egy hosszabb tartalomról van szó.

Mit használjunk és mit ne?

A UX világa mind a mai napig a balra igazított szöveget támogatja a legnagyobb mértékben, hiszen ez az, ami a legkényelmesebben olvasható a felhasználók számára, bármilyen eszközön. Ezért ennek a használata ajánlott hosszú bejegyzések és pár mondatnál hosszabb tartalmak esetében is. Emellett még a középre igazított szöveg is jól alkalmazható, de csak rövid szövegek esetében ajánlott a használata. Például a szolgáltatások egy-egy mondatos ismertetőjénél, vagy az előnyök felsorolásánál... stb.

A jobbra igazított szöveget pedig felejtsük is el a sorkizárttal együtt. A jobbra igazított tartalom esetén nagyon nehéz a szemünk számára megtalálni a sor elejét. Nem ugyan oda kell visszatérni a sorvégekről és ez is csak nehezíti az olvashatóságot. Ez alól persze kivételek azok a weboldalak, ahol a nyelvezet miatt egyébként is jobbról balra történik az olvasás.

Tudom, hogy érdekel, milyen egy "jobbról-balra" oldal :D

Természetesen nincs minden türözve, de olvasni valóban ellentétesen kell. Tipikusan ilyenek az arab oldalak, de, hogy ne menjünk ennyire messzire, csak lessük meg a Sky News oldalának arab változatát, hogy belekóstoljunk az elrendezésbe.

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!