Legizgalmasabb design trendek 2024 - inBalance Webdesign

Legizgalmasabb design trendek 2024

Ha már közelítünk az év utolsó szakaszához, akkor éppen aktuális, hogy vessünk egy pillantást a jövő évi design trendekre. 😉 A mostani bejegyzésben 3 olyan trendet gyűjtöttem össze, ami szerintem új vagy izgalmas az eddigiekhez képest.

Immersive scrolling a Z tengelyen

Amióta léteznek weboldalak a görgetés mindig is 2D élményt nyújtott: fentől lefelé görgetve haladhattunk végig az oldalak tartalmain - bizonyos esetekben pedig balról jobbra (bár hozzáteszem, ezt a fajta görgetési élményt a felhasználók nem igen szeretik). Azonban mára a technológia lehetővé teszi, hogy ne csak az X és Y tengelyen mozoghassunk, hanem a Z tengely mentén is térben, ezzel kialakítva a trendet képző immerzív élményt.

Nagyon látványos példa erre a következő oldal, mindenképp javaslom megtekintésre, biztos vagyok benne, hogy mindenkit le fog kötni egy pár percig 😄 : https://atmos.leeroy.ca/

Mikor érdemes használni? Azt biztosan kijelenthetjük, hogy egyszerűbb funkciók és folyamatok esetén - például egy szállás lefoglalása, egy termék kosárba helyezése, egy blogcikk elolvasása - nem indokolt, a használata, sőt feltehetően zavaró is lenne. Azonban, ha már szállás keresés, akkor arra tökéletesen jól használható lehet, hogy bejárjuk a lefoglalni kívánt szállást és belülről is megnézhessük mi vár ránk, amikor oda érkezünk. Továbbá múzeumok, kiállítások esetén is remekül alkalmazható lenne, mint egy kedvcsináló, ahol egy részletét a kiállításnak ilyen módon megtekinthetnénk.

Brutalism

Ez az irányzat egyértelműen szakít a hagyományokkal és konvenciókkal a weboldal felépítését és megjelenését tekintve. Az ebben a szellemben tervezett weboldalak esetén nagy, eltúlzott betűkkel és betűtípusokkal, az élénk, szinte rikító színekkel találkozhatunk. Ez a stílus nálam kicsit a polgárpukkasztó témákhoz, a lázadóbb tartalmakhoz passzol, ahol nem baj, ha a weboldal stílusa azt üzeni, hogy "teszek a szabályokra" 😄 Példa oldalak:

https://plain-form.com/

https://brutalist-hover-effect.webflow.io/

https://lorddanger-staging.webflow.io/

3D

A 3D élmény már régebb óta jelen van a weboldalakon, azonban minden évben egyre inkább fejlődik. Van ahol látvány elemként használják, ami sok esetben ugyan felhasználói élményt nyújt, de sok vagy felesleges az alkalmazása. Azonban továbbra is a legkiválóbb felületek, ahol jól alkalmazható a 3D technológia azok a webshopok. (Legalábbis szerény véleményem szerint) A termékek 3D-s megtekintése nagyban növeli a konverziót, hiszen a felhasználó is alaposabban tudja felmérni a terméket és azt, hogy az számára valóban megfelelő e. Erre egy egyszerűbb példát hoztam, ahol egy gyűrűt tudtok nagy felbontásban megnézni. Szerintem ez zseniális, és mennyivel megkönnyítené a férfiak dolgát, amikor eljegyzési gyűrűt keresnek! 🤭

De, hogy legyen egy kevésbé nőies példa is, egy Nike cipő esetében is szuperül működik.

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!