Így készül el a weboldalad lépésről lépésre - inBalance Webdesign

Így készül el a weboldalad lépésről lépésre

Egy weboldal megtervezésének és fejlesztésének folyamata cégenként és szabadúszó webdesignerekként eltérhet. Nekem is megvan a saját folyamatom, amiben minden fázis végén van egy „checking” rész, amikor a megrendelőm ellenőrizni tudja a munkámat és jelezheti a változtatási igényét. Fontos, hogy ez minden jelentősebb fázisban működjön, különben könnyen abban a szituációban találjuk magunkat, amikor már kész a weboldal és kiderül, hogy funkcionálisan valami mégis csak hiányzik, vagy az alkalmazott színek nem megfelelőek, esetleg az egész úgy ahogy van mégsem tetszik.

1.) Igények felmérése

A legfontosabb, hogy már az elején tisztázzuk neked miért van szükséged a weboldalra: mi a célod vele és ezeket hogyan lehet elérni. Itt azt is át kell beszélnünk, hogy kik a célközönséged és hogyan szeretnél velük kapcsolatba lépni, mi az amivel segíteni tudod őket. Az egyeztetés általában online meeting keretein belül szokott zajlani. Ezt azért tartom előnyösnek, mert így a pandémiás időszak alatt is személyessé tudjuk tenni a közös munkát, valamint sokkal hatékonyabbnak is tartom. Ha érdekel, hogyan is zajlik egy online meeting olvasd el ezt az instagram bejegyzésemet. Az egyeztetés során természetesen arra is kitérünk, hogy milyen designt preferálsz, milyen funkcionális igényeid vannak, milyen tartalmat szeretnél megjeleníteni és te személy szerint miben gondolkozol. Az egyeztetés végére jó eséllyel tudni fogom, hogy mire és milyen formában van szükséged, mi a cél és ennek a célnak megfelelően tudom elkezdeni a weboldalad megtervezését.

2.) Anyagok begyűjtése

Ahhoz, hogy a tervezési folyamatot el tudjam kezdeni, szükségem van az alábbiakra:

  • Szöveges tartalom;
  • Weboldalra szánt képi anyagok;
  • Domain és tárhelyinformációk;
  • Brief (ezt az előző pontban megejtett online meeting alapján állítom össze.)

3.) Kutatás

Utánanézek a versenytársaidnak és a hasonló témával foglalkozó oldalaknak két okból is. Az egyik, hogy lássam, hogyan épülnek fel ezek az oldalak, mi az ami működik és mi az ami nem szerencsés. Megnézem, hogy milyen funkciókat használnak és hogy ezek hasznosak e vagy feleslegesek. Tehát igyekszem tanulni a versenytársaidtól az adott témában. A másik ok amiért felkeresem ezeket a weboldalakat az az, hogy a TE weboldalad ezektől eltérjen és egyedi legyen.

4.)A weboldal drótvázának tervezése

A drótváz megtervezésekor elkészítek egy egyszerű szürke-fehér tervet minden releváns nézethez, így kezdőlap, aloldalak, blog… stb., illetve a reszponzív nézeteket. Ennek segítségével átláthatod, hogy a kért tartalmak és funkciók megjelennek e és hogy azt jó helyen teszik e. Valamint ellenőrizheted az ikonok, szövegek elhelyezkedését, tagolását és így tovább.

5.) A weboldal designjának tervezése

Bármennyire is a design az, ami szembe jön veled egy weboldalon és, ami megfog, a tervezési folyamatban ez bizony csak az 5. lépés. Ebben a folyamatban kialakítom az általad elfogadott drótváz alapján a designt: kiválasztom a színeket és betűtípusokat, hozzáadom a dekor elemeket és formákat az egyes tartalmi részekhez. A végén pedig a kezünkben lesz egy nem csak szép, de a felhasználóid számára is hasznos weboldal design terve. Ezzel a tervvel készítem el számodra a prototípust még a fejlesztési szakasz előtt.

6.) Fejlesztés és tesztelés

A kész tervek és a tesztelt prototípus alapján először a HTML vázat építem fel és ezzel párhuzamosan feltöltöm a tartalmat a WordPress-re. Ha ezekkel készen vagyok, akkor elkészítem az egyedi WordPress sablonodat, természetesen egyedileg kódolva és a reszponzivitást szem előtt tartva. A fejlesztés után tesztelem a funkciókat, a gombokat és a linkeket. Ha felfedezek bármilyen hibát javítom, majd ezt követően jelzem feléd is, hogy általad is tesztelhető az oldal és előkészítem az átadást. Az átadást követően 3 hétig ingyenesen javítom az esetlegesen még felmerülő hibákat, hiszen nagyon sok esetben a használat során bukkanak fel olyan hibák, amik egy tesztelés során esetleg nem jöttek elő.

7.) Kifizetés és átadás

Amikor végeztem a fejlesztéssel és teszteléssel valamint te is elégedett vagy, akkor a kifizetést követően átadom számodra a weboldalt és írásos valamint videós anyagokkal segítelek a későbbi tartalomkezelésben. Természetesen, ha szeretnéd az átadást követően sem engedem el a kezed és segítek a weboldal kezelésében.

Felcsigáztalak? Akkor tudj meg többet a weboldaltervezéssel kapcsolatos szolgáltatásaimról!

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!