Én és a vállalkozásom - inBalance Webdesign

Én és a vállalkozásom

Ez most nem egy szakmai bejegyzés lesz. Nem gyakran szoktam ilyen gondolatokat megosztani itt a blogomon, de néhány hete feltettem pár kérdést Instagrammon a követőimnek és nagyon eltérő válaszokat kaptam arra, hogy ki miért vállalkozik, kinek mit jelent a siker és ki mennyit dolgozik egy héten.

Sokat gondolkoztam a követőim válaszain és magamban is kicsit mélyebbre ástam, hogy megtaláljam engem mi mozgat a saját vállalkozásommal kapcsolatban.

Miért vállalkozom, mint webdesigner?

Az első és legfontosabb, hogy szeretek adni és segíteni, ezt pedig egy vállalkozásban tökéletesen kiélhetem. Különleges embereknek és vállalkozásoknak segíthetek abban, hogy közelebb kerüljenek a céljaikhoz.

Szeretem azt a szabadságot, amit a vállalkozásom ad számomra. Szeretem, hogyha fáj a fejem, ügyet kell intéznem, orvoshoz kell mennem, nem kell szívességet kérnem a feletteseimtől, hogy 2-3 órára elszabadulhassak a munkától.  Szeretem, hogy a szabadságom sincs előre leszűkítve 20 napra – ezért számomra például az egész december a pihenésé és nyáron is van 2-3 hét, amikor nem dolgozom.

Megnyugtat, hogy én állítom össze a napjaimat és én tervezem meg, hogy mikor melyik projekttel és mennyit foglalkozom. Én szabom meg milyen projekteket vállalok el, így arra is tudok figyelni, hogy ne hajtsam túl magam és megmaradjon a munkám iránti szeretetem és alázatom. Hiszen ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy magas minőségű munkát adjak ki a kezemből.

„Végre vállalkozó lettem ezért most 0-24 dolgozhatok”

Én is sokszor érzem, hogy sose jutok a teendőim végére, de ez szerintem teljesen normális és el is fogadtam, hogy soha nem is fogok. Mindig akad majd egy a lakással, a megrendelésekkel, vagy saját magammal és a családommal kapcsolatos teendő, főleg, hogy naponta vagy 100 újabb ötletem születik, hogy mit lenne érdemes kipróbálni vagy megvalósítani.

Már többször láttam posztokat, viccesnek szánt bejegyzéseket, hogy valaki vállalkozó lett, mert szabadulni akart a kötött munkarendtől és ezért most 0-24 dolgozik a saját vállalkozásában. Számomra ez nem elfogadható és ezeket a bejegyzéseket szomorúan szoktam elolvasni. Persze ízlések és pofonok, nem vagyunk egyformák és biztosan van olyan, akinek ez az álom élete. Én azonban már a kezdetekkor kijelentettem magamnak, hogy nem ilyen leszek.

Nem dolgozom 0-24 és az ügyfeleimnek sem vagyok állandóan elérhető. Természetesen éjszaka is lehet nekem e-mailt írni, de csak reggel fogom elolvasni és szigorúan a reggelimet és a kávémat követően. Vannak SOS helyzetek – a meglévő ügyfeleim pontosan tudják, hogyha kell, akkor hétvégén is a segítségükre vagyok – de alapvetően a hétvége nálam is a pihenésé és a családomé. Erre tudatosan figyelek és így az agyam is tudja, hogy este kikapcsolhat és nem kell a vállalkozásokkal kapcsolatos teendőkön pörögnie. Mert sosem fognak elfogyni azok a teendők. Sosem fogok a végére jutni, mindig lesz újabb és újabb feladat és ha innen nézem, akkor valóban megállás nélkül dolgoznom kellene. De az se nekem, se a családomnak, se a munkám minőségének nem tenne jót.

Abban hiszek, hogy valaki akkor tud kiemelkedőt alkotni, ha kipihent, a munkája és a magánélete egyensúlyban van.

Ahogy mostanában szoktam hangoztatni a vállalkozásom nem az életem, hanem az életem része. Szeretem és a szívem-lelkem beleadom. Boldoggá tesz, hogy segíthetek másoknak és előre mozdíthatom a vállalkozásukat. Ugyanakkor az életem fontos részei a családom, a hobbijaim, a barátaim és még sorolhatnám. Mindezek között egyensúlyt tartok, mert mindegyik terület épp ugyanannyira fontos számomra.

Vállalkozás a saját szabályaimmal

A vállalkozásom jelenleg a saját magamnak felállított szabályok szerint működik és robog előre. Hol picit lassabban, hol picit gyorsabban, a lényeg, hogy előre és a fejlődés irányába. A saját szabályaim felállításakor az volt a célom, hogy az alábbiakat elérjem és fenntartsam:

  • Szabad esték és hétvégék (napi maximum 10 órát dolgozom, a legnagyobb részét napközben)
  • Munka miatt nem hagyhatok ki családi eseményeket, foci meccseket stb.
  • Anyagi biztonság
  • Rugalmas időbeosztás
  • Segíteni másoknak és problémákat megoldani
  • 100%-ban hinni abban, amit csinálok

A saját szabályok felállítása véleményem szerint minket szolgál. A magunk érdekében hozzuk őket, hogy mentális és testi egészségünket is megőrizhessük és így az ügyfeleinket valóban a legjobb tudásunkkal segítsük.

Neked milyen a kapcsolatod a saját vállalkozásoddal?

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!