Az év PANTONE színe - inBalance Webdesign

Az év PANTONE színe

Az év Pantone színének kiválasztási folyamata gondos trendelemzéseket és mérlegeléseket igényel. A Pantone Color InstituteTM csapata minden évben új színhatások után kutat. Megvizsgálják a szórakoztatóipart és a készülő filmeket, a divatot a művészeti gyűjteményeket, a design mindent területét, de még a népszerű utazási célpontokat is. Az inspiráció vagy az új szín megtalálása származhat valamilyen új technológiából, anyagból, textúrából és effektusokból amelyek világszerte felkeltik a figyelmet.

Az első „Év Pantone Színe” címet a PANTONE 15-4020 Cerulean szín nyerte el 1999-ben. Azóta is számos iparágban minden évben befolyásolja a termékfejlesztéseket és a vásárlási döntéseket az újonnan megválasztott Év Színe.

De miért ennyire meghatározó a Pantone?

A Pantone nyomtató cégként indult, majd 1963-ban forradalmasította a nyomdaipart a PANTONE METCHING SYSTEM®-mel (PMS), ami lehetővé tette a pontos színek kiválasztását és reprodukálását bárhol a világon. Az ötletet az az igény inspirálta, hogy a tervezők be tudják tartani a színhűséget az alkalmazott berendezéstől függetlenül. Így a tervezéstől a kivitelezésig segíti a folyamat résztvevőit a színekről zajló kommunikációban.

A cég elsődleges termékei a „kézikönyvek” vagy színmintaatlaszok, amelyek tulajdonképpen kartonlapok legyezőszerűen összefűzve, amelyeken rendszerezve megtalálhatók a színek és a hozzájuk tartozó színkódok.

A 2022-es év színe

PANTONE 17-3938 Very Peri

A 2022-es év PANTONE színe

1999 óta ez az első év, amikor a Panton egy teljesen új színt alkotott meg. Ahogy fentebb is írtam, a szín kiválasztásánál – jelenleg megalkotásánál – figyelembe vették a társadalmi-gazdasági hatásokat is, így a szín most magába foglalja a koronavírus járvány hatásait és a klímaszorongást is.

A szín érdekessége, hogy a kékhez éppen annyi pirosat adtak hozzá, hogy ahhoz a határhoz értünk, ahol a kék elkezd lilába átcsapni.

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!