5 izgalmas tény a céges weboldalakról - inBalance Webdesign

5 izgalmas tény a céges weboldalakról

A www.bloggingwizzard.com oldal a múlt hónapban közzétett egy nagyon érdekes cikket a weboldal-statisztikákról. Sokat lehet tanulni belőlük, így arra gondoltam elhozom nektek az 5 legizgalmasabbat.

 

Kb. 54 másodpercet töltenek a látogatók egy oldalon

Azt bizonyára te is tudod, hogy a weboldal-látogatók nagyon kevés időt, nagyjából 2-3 másodpercet hajlandók várni az oldal betöltésére. 5 másodperc fölött 75%-uk azonnal rányom a vissza gombra. Erről 2020-ban rengeteget cikkeztek, aminek hatására még a Google is frissítette az algoritmusát a gyorsabb betöltés érdekében.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy egy-egy oldalon (nem a teljes honlapon) szintén nagyon kevés, átlagosan 54 másodpercet töltenek az érdeklődők. A B2B oldalakon, azaz ahol vállalkozók más vállalkozóknak kínálnak termékeket, szolgáltatásokat némileg jobb az arány 1,37 másodperccel.

 

75%-uk a weboldal design alapján dönti el, hogy vásárol-e

Nem feltétlenül kellenek statisztikák hozzá, hogy tudjuk, először a webdesign gyakorol hatást a látogatókra. Ez pszichológia. A számok viszont azt is megmutatják, hogy döntő többségük, egész pontosan 75%-uk von le következtetéseket a dizájnból arra vonatkozóan, hogy az adott cég mennyire hiteles. Mindezt úgy, hogy még nem olvasták a bemutatkozó szöveget és nem látták a referenciákat se.

A 38%-uk nem is nézelődik tovább, ha nem tetszik nekik az oldal elrendezése vagy ha rossznak találják rajta a navigációt. Ez esetben visszalépnek és más cégek weblapján keresik a megoldást a problémájukra. Ha érdekel milyen a jó webdesign olvasd el az erről szóló bejegyzésemet is.

 

Először a weboldal bal felső részére fókuszálnak

2020-ban egy nagyon izgalmas felmérés készült arról, hogy a látogatók hova fókuszálnak először, amikor rákattintanak egy weboldalra. Ebből az derült ki, hogy optikailag az elsődleges terület a bal felső részen van, először az itt található információkat olvassák el. Ezután a jobb felső rész, majd pedig a bal alsó rész következik a sorban.

Azt is vizsgálták, hogy az oldal böngészése közben melyik részre figyelnek jobban. Az eredmény az lett, hogy 80%-uk a weblap bal oldalát sokkal nagyobb figyelemmel tanulmányozza át, mint a jobbat.

 

46%-uk azért lép vissza, mert nem tudják, jó helyen vannak-e

Szintén nagyon tanulságos az a megfigyelés, miszerint a látogatóknak közel a fele azért hagyja el a céges weboldalakat, mert nem derül ki számukra, hogy az adott cég mivel is foglalkozik. Vagyis nem tudják, hogy jó helyen járnak-e és megkapják-e azt a segítséget, ami miatt idekattintottak.

Emlékezz csak vissza, nagyjából 1-1,37 percet töltenek egy-egy oldal böngészésével. Szóval ennyi idő alatt kell kiderülnie annak, hogy mi a pontos tevékenységi kör, illetve hogy milyen termékeket, szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. Ezt figyelembe véve nem is meglepő, hogy egy weblap főoldalán a látogatók 86%-a az ezekkel kapcsolatos információkat szeretné látni.

 

83%-uk fontosnak tartja a felhasználói élményt

A felhasználói élmény fontossága nem újdonság. Alapvetően ez határozza meg, hogy a weboldalt pozitívan értékelik-e a látogatók vagy sem. Ezt a statisztikák is alátámasztják. 83%-uk nagyon fontosnak tartja, hogy minden eszközön zökkenőmentes legyen a webhely használata.

Ha ez az elvárásuk nem teljesül, akkor elhagyják az oldalt és más cég honlapján nézelődnek tovább. A felmérésekből az is kiderül, hogy a fogyasztók nagyobb valószínűséggel vásárolnak olyan márkáktól, amik személyre szabott felhasználói élményt kínálnak számukra a weboldalukon.

Forrás:

https://bloggingwizard.com/website-statistics/

https://cxl.com/blog/10-useful-findings-about-how-people-view-websites/

Ingyenes UX tippek vállalkozásoknak?!

Vágysz arra, hogy vállalkozásod digitális termékei kiemelkedően sikeresek legyenek? Légy egy támogató közösség tagja és ismerd meg a UX/UI designban rejlő végtelen lehetőségeket!

©2023 - Viandt-Oláh Evelyn EV - inBalance Webdesign - Minden jog fenntartva!